De biologische landbouw maakt grote stappen voorwaarts

[wp_ad_camp_1]
Enkele tientallen jaren geleden was er nog nauwelijks sprake van biologische landbouw. Alle groente en fruit werd geteeld met behulp van de beste bestrijdingsmiddelen. Die deden goed hun werk en de opbrengst van planten en bomen was dan ook meestal naar tevredenheid. Dat al deze bestrijdingsmiddelen schadelijk waren voor de gezondheid en dat het leidde tot verschraling van de bodem, daar stond men toen nog niet bij stil. Mar gelukkig zijn de tijden in de afgelopen decennia veranderd. Steeds meer boeren kiezen voor biologische landbouw. Zij willen hun producten zo milieuvriendelijk mogelijk produceren en toch een goed product op de markt brengen. En dat lukt steeds beter.

Het natuurlijk proces zijn gang laten gaan

Een belangrijk aspect van biologische landbouw is dat de gewassen op zoveel mogelijk natuurlijke wijze mogen groeien. Er komt geen kunstmest aan te pas en geen gevaarlijk landbouwgif. En wat ook belangrijk is: de gewassen staan zo veel mogelijk in de open velden, zodat de insecten kunnen zorgen voor bestuiving. Doordat de grond op een voor het milieu zo gunstig mogelijke wijze wordt gebruikt treedt ook geen verschraling op. Wanneer jaren achter elkaar roofbouw op de bodem wordt gepleegd, zal de grond uiteindelijk geen goede en gezonde gewassen meer opleveren. Biologische boeren houden zo veel mogelijk rekening met de bodem en wisselen daarom bij voorbeeld gewassen af om de bodem de kans te geven om zich te herstellen. Soms wordt om die reden een perceel soms een seizoen of langer niet gebruikt. Omdat er ook geen onkruidbestrijding met chemische middelen plaatsvindt, kunnen vogels en insecten voldoende voedsel vinden. Ook dit draagt bij aan bescherming van het milieu.

Waar worden biologische landbouw producten verkocht?

Producten die afkomstig zijn van biologische landbouw vind je vaak bij groenten speciaalzaken. De groenteboer die daar achter de toonbank staat gaat vaak nog zelf naar de veiling om de beste producten te selecteren voor zijn klanten. Hierdoor betaal je voor deze groente en fruit vaak meer dan in de supermarkt. Maar dit betaalt zichzelf terug in een veel betere smaak. Ook krijg je minder restanten van schadelijke middelen binnen omdat deze niet of in ieder geval veel minder worden gebruikt. De markt voor biologische landbouwproducten groeit nog steeds. Steeds meer mensen kiezen voor “onbespoten” groente en fruit. Dat er dan soms een wormsteek in een appel zit of een aangevreten blaadje aan de sla nemen ze graag voor lief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *