,

Biologische levensmiddelen steeds populairder

Populairiteit biologische levensmiddelen

De laatste jaren valt een duidelijke trend waar te nemen bij het boodschappen doen. Steeds meer mensen kiezen in de supermarkt of bij detailhandelaren voor biologische levensmiddelen. Hiervoor is een aantal redenen aan te wijzen. De belangrijkste is waarschijnlijk dat de kopers ervan overtuigd zijn dat biologische producten beter zijn voor de gezondheid. Een tweede reden is dat deze producten op een wijze worden geproduceerd die beter is voor het milieu. Het feit dat het milieu moet worden ontzien bij de voedselproductie dringt steeds meer door. We moeten zuinig zijn op de aarde als planeet. Doen we dat niet dan zal het uiteindelijk zeker tot de ondergang leiden, al gaat dit hoe dan ook nog wel enkele eeuwen duren.

Wanneer mag je spreken van biologische levensmiddelen?

Een product mag niet zomaar “biologisch” worden genoemd. Om dit predicaat te mogen dragen moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Deze voorwaarden verschillen per product. Vlees dat biologisch wordt geproduceerd komt van dieren die in veel betere omstandigheden worden gehouden dan wanneer zij in een traditionele mesterij worden gefokt. Ook blijven deze dieren vaak langer in leven voordat zij worden geslacht. Voor biologisch geteelde groente en fruit geldt dat er geen of in ieder geval veel minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt tijdens het kweken. Voor zowel vlees als groente en fruit geldt dat deze producten op veel kleinere schaal worden geproduceerd en daardoor schaarser zijn. Een gevolg hiervan is dat biologische levensmiddelen in vrijwel alle gevallen duurder zijn dan producten die niet op biologische wijze zijn geproduceerd.

Waar vind ik biologische levensmiddelen?

Biologische levensmiddelen worden tegenwoordig in vrijwel iedere supermarkt verkocht. Het gaat dan om vlees, vis, groenten en fruit, zuivel en een breed assortiment houdbare producten zoals bij voorbeeld jam. De producten zijn over het algemeen goed als zodanig herkenbaar door een aanduiding op de verpakking. In het vleesschap liggen biologische producten vaak apart zodat je je niet kunt vergissen als je op zoek bent naar biologisch vlees. Bij producten als zuivel en broodbeleg is op de ingrediëntenlijst vaak al te zien waarom het om een biologisch product gaat. Er zijn geen of minder conserveermiddelen gebruikt dan bij gewone producten. Het is overigens niet zo dat de bekende “E-nummers” slecht zijn voor het product. Een product waaraan E-nummers zijn toegevoegd kan evengoed nog wel biologisch zijn. Veel van deze toevoegingen zijn namelijk gewoon natuurlijke producten.

Welke groep kiest voor dit soort levensmiddelen?

Er is sprake van een groeiende groep consumenten die kiest voor biologische levensmiddelen. Was het aan het begin van de eeuwwisseling nog een uitzondering om biologisch te eten, tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die bij het boodschappen doen dit soort producten in hun winkelwagentje leggen. Er zijn mensen die altijd kiezen voor biologisch, maar er is ook een groep consumenten die ervoor kiest om zo nu en dan dergelijk voedsel te eten. Biologische levensmiddelen zijn meestal duurder dan niet-biologische producten. Niet ieder huishouden heeft de financiële middelen om uitsluitend biologische producten te gebruiken. Wil je dan toch een bijdrage leveren aan een beter milieu dan kun je ervoor kiezen om zo nu en dan biologisch te eten. Je kunt bij voorbeeld aanbiedingen in de gaten houden. Biologisch vlees is bij verschillende supermarkten regelmatig in de aanbieding wat soms aanzienlijk in de prijs scheelt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter