Biologisch fruit

Steeds meer telers van biologisch fruit

Biologisch fruit gaat het steeds beter doen in de gewone supermarkten. De consument is door de afgelopen jaren heen meer waarde gaan hechten aan biologische producten. Hierbij lag de focus in eerste instantie vooral bij het kopen van biologisch vlees, maar nu kiezen ook steeds meer mensen voor biologisch fruit in plaats van gewoon fruit. Hiermee zien we dat gewone supermarkten steeds meer gedwongen worden om meer biologische producten in het assortiment op te nemen om nog goed aan de vraag van de consument te kunnen blijven voldoen.

Biologisch fruit is natuurlijker

Biologisch fruit is op een puur natuurlijke wijze geteeld door de fruittelers. Er wordt tijdens het proces geen gebruik gemaakt van kunstlicht, kunstmest of bijvoorbeeld kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Het is dan ook zo dat biologisch fruit een heel stuk schoner is dan niet-biologisch fruit. Dit geldt overigens niet alleen voor het fruit, maar ook voor groenten. Landbouwbedrijven die niet biologisch werken maken vaak gebruik van pesticiden, waardoor dit in de grond terecht komt en de producten dus worden geteeld op vervuilde grond. Daarnaast is er natuurlijk, naast de landbouw, ook nog de glastuinbouw. Dit is dan weer veel meer belastend voor het milieu, vooral omdat er erg veel gas moet worden verstookt bij het op de juiste temperatuur houden van de kassen. Een fruitteler mag zichzelf biologisch noemen wanneer er wordt gewerkt met een minimale belasting van milieu en natuur.

Gezondheidsrisico’s van niet-biologisch fruit

Consumenten kiezen vaker voor biologisch fruit en voor velen heeft dit als hoofdreden dat het beter is voor de aarde, maar er zijn ook zeker mensen die kiezen voor biologisch fruit uit angst voor de mogelijke gezondheidsrisico’s van het eten van niet-biologisch fruit. Niet-biologisch fruit kan pesticiden bevatten. Het is dan ook niet zonder reden dat er altijd wordt aangeraden om fruit en groenten eerst goed onder de kraan te wassen voordat deze worden gegeten. Dit doet niet iedereen, waardoor het zou kunnen dat de grotere hoeveelheid aan pesticiden in het lichaam terecht komt. Op de lange termijn kan dit veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Hierbij valt te denken aan een verhoogd risico op miskramen, kanker, luchtwegproblemen en psychische aandoeningen, zoals depressies.

Biologisch fruit en biologische groenten zijn wel duurder

Biologische producten zijn over het algemeen wat duurder dan niet-biologische producten en voor fruit en groenten is dit niet anders. Wanneer je in de supermarkt bewust kiest voor biologisch fruit, dan betaal je er gewoonweg wat meer voor. Hier is ook een belangrijke reden voor. Het is namelijk zo dat er bij het teelproces geen pesticiden en kunstmest worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat fruit en groenten minder snel groeien, waardoor de teler per hectare land gewoonweg minder kan verdienen door biologisch te werken. Om toch een goed inkomen over te houden aan de teelt van biologisch fruit en biologische groenten is het dus nodig om de prijzen te verhogen. Toch zorgen de hogere prijzen niet voor een slechtere verkoop. Het aantal telers van het biologische fruit groeit dan ook nog steeds. In 2016 was een groei van maar liefst 10 procent te zien.

Biologische boerderij

De biologische boerderij wordt populairder

De biologische boerderij boert goed. De laatste jaren zijn er steeds meer biologische boerderijen bij gekomen. Dit is ook niet vreemd, want steeds meer mensen kiezen in de supermarkten bewust voor biologische producten. Wanneer we kijken naar de producten die het meest gekocht worden uit het biologische assortiment, dan zien we dat de top 5 wordt gevormd door biologische melk, eieren, yoghurt, rijstwafels en kip.

Het starten van een biologische boerderij

Een deel van de biologische boerderijen die nieuw zijn gestart in de afgelopen jaren zijn boerderijen die eerder niet-biologisch werkten. Zij hebben de afname van biologische producten zien groeien en hebben hierop besloten om van gewone boerderij te veranderen in een biologische boerderij. Dit levert dan ook veel voordelen op. Natuurlijk is het zo dat biologische boerderijen van de consument meer waardering krijgen. Niet-biologische boerderijen hebben in het verleden vaker te maken gehad met demonstraties en dit doet de zaken natuurlijk geen goed. Daarnaast is het zo dat biologische producten in opkomst zijn en biologische boerderijen kunnen een leuk centje bijverdienen door gasten te ontvangen op de boerderij. Mensen komen graag eens een kijkje nemen op een biologische boerderij. Een gewone boerderij is een stuk minder aantrekkelijk voor een rondleiding.

Hoeveel nieuwe biologische boerderijen?

Er zijn natuurlijk verschillende varianten van de biologische boerderij. Er zijn biologische boerderijen met uitsluitend varkens en / of koeien, er zijn biologische boerderijen met uitsluitend kippen, maar er zijn ook varianten die van alles wel wat hebben. In alle varianten is een groei te zien. Als we kijken naar het aantal biologische boerderijen met uitsluitend varkens, bijvoorbeeld, dan zien we dat er hier 129 van waren in 2014. Een jaar later was dit aantal gegroeid naar een totaal van 135 en in 2016 kwamen er 28 bij in ons land.

Biologische bedrijven in Nederland

De biologische boerderij doet het dus goed in ons land, maar er zijn nog veel meer soorten biologische bedrijven. Meer dan 60.000 hectare grond van Nederland is in handen van biologische bedrijven en dat is behoorlijk wat. Er zijn er in totaal namelijk iets meer dan 1.830 te vinden in ons land (2016). Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om een biologische werkwijze aan te gaan houden. Zo zijn er 136 melkveebedrijven in 2016 aan e slag gegaan om te kunnen omschakelen naar een biologische werkwijze. Overigens is er niet alleen in ons land een sterke groei te zien van de biologische bedrijven. In mei 2017 gaven de biologische boeren uit Frankrijk nog aan dat zij een enorme stroom aan nieuwkomers in het vak gaan zien de komende tijd, waardoor zij vrezen voor een sterk toenemende concurrentie.

Biologische boerderij met winkel

Veel biologische boerderijen kiezen ervoor een winkel te realiseren bij de boerderij. Deze boerderijen leveren over het algemeen ook aan streekmarkten en supermarkten, maar verdienen hiernaast ook bij via hun eigen biologische boerderij winkel. Dit, in combinatie met de mogelijkheid om mensen te ontvangen voor een betaalde rondleiding door de biologische boerderij, zorgt ervoor dat steeds meer boeren overwegen om biologisch te gaan werken. De verwachting is dan ook dat de groei aan biologische boerderijen en bedrijven nog niet klaar is.

Kenmerken van de biologische supermarkt

[wp_ad_camp_1]
De biologische supermarkt wint steeds meer terrein in de huidige markt. Tegenwoordig zijn er veel meer mensen die bewust kiezen voor biologische producten dan voorheen, waardoor gewone supermarkten steeds meer aandacht moeten besteden aan de aanwezigheid van biologische producten binnen het reguliere assortiment. Daarnaast is het natuurlijk zo dat er ook steeds meer biologische supermarkten worden geopend. Maar wat is nu eigenlijk echt het verschil tussen een gewone supermarkt en een biologische supermarkt? De biologische supermarkt is aan een aantal kenmerken te herkennen.

De producten van de biologische supermarkt

De biologische supermarkt biedt binnen het vleesassortiment uitsluitend biologisch vlees aan. Er is uitsluitend biologische merk te verkrijgen en bijvoorbeeld ook de eieren zijn allemaal biologisch. In de biologische supermarkt heb je niet de keuze uit een biologische kip of een plofkip bijvoorbeeld. Het hele assortiment is gewoon biologisch. Hierdoor hoef je niet voortdurend te kijken of de producten die je pakt wel biologisch zijn. In een reguliere supermarkt zijn er tegenwoordig veel biologische producten te vinden, maar je hebt ook nog altijd keuze uit niet-biologische producten. Dit kom je bij de biologische supermarkt niet tegen.

De natuurlijke uitstraling van de biologische supermarkt

Een biologische supermarkt heeft over het algemeen een rustgevende, rustige en ruimtelijke uitstraling. Gewone supermarkten staan zo veel mogelijk volgepropt om een zo groot mogelijk assortiment te kunnen aanbieden. Een heel groot deel van dit assortiment bestaat uit niet-biologische producten en deze producten zijn niet opgenomen in het assortiment van de biologische supermarkt. Hierdoor heb je veel meer het gevoel van ruimte bij deze supermarkt. Een biologische supermarkt werkt vanuit de gedachte dat alle goede, smakelijke en gezonde producten van de aarde afkomstig zijn en dit zie je aan het assortiment.

Producten zonder toevoegingen

Wanneer je eens een verpakking van niet-biologische melk pakt, bijvoorbeeld, dan zie je een hele waslijst aan ingrediënten op het pak staan. Vaak heb je van meerdere namen geen idee wat het is en waarom het erin zit. Ook dit kom je niet tegen in een biologische supermarkt. De producten zijn puur natuurlijk en er worden geen synthetische of chemische geur-, kleur- en smaakstoffen aan de producten toegevoegd. Hierdoor is de rij ingrediënten op de verpakking aanzienlijk korter en een stuk begrijpelijker. Uiteraard zijn er aan de biologische producten ook geen conserveringsmiddelen toegevoegd.

Andere kenmerken van de biologische supermarkt

Biologische supermarkten hebben een heel andere visie die zij uitdragen naar de consument dan de reguliere supermarkten. Bij de reguliere supermarkten ligt de focus gewoonweg op het aanbieden van een zo groot mogelijk assortiment, zodat er zo veel mogelijk verkocht kan worden. In de basis is het hier natuurlijk ook een supermarkt voor. De biologische supermarkt houdt er een heel andere visie op na. Deze wil vooral de waarde van eerlijke samenwerkingen overbrengen aan de consument, waarbij uiteraard duidelijk wordt gemaakt dat dit de standaard is bij de supermarkt. Daarnaast is het zo dat biologische supermarkten ook graag aan de consumenten willen laten zien dat een biologisch assortiment ook vol variatie zit.

Biologische kip kopen: wat zijn de voordelen?

[wp_ad_camp_1]
Biologische kip kopen is over het algemeen iets duurder dan het kopen van niet-biologische kip. Als je zo goedkoop mogelijk uit wilt zijn, dan koop je plofkip. De naam alleen al laat bij veel mensen de haren in de nek overeind springen. Het is dan ook zo dat dierenliefhebbers zich niet voor kunnen stellen dat er mensen zijn die bewust plofkip kopen, wetende dat de kippen een, zacht gezegd, slecht leven hebben gehad. Dit brengt ons natuurlijk direct bij het eerste voordeel van biologische kip kopen. Biologische kippen hebben een heel fijn leven gehad voordat zij naar de slacht werden gebracht.

Biologische kip kopen was vroeger heel normaal

Mensen die bewust biologische kip kopen worden nog wel eens vreemd aangekeken tegenwoordig. Waarom zou je meer betalen als de kip hetzelfde smaakt? Ook dit is niet helemaal waar. Mensen die biologische kip kopen eten inderdaad wel kip met dezelfde voedingswaarden dan andere soorten kip, maar over het algemeen zit er wel een rijkere smaak aan biologische kip. Dit is dus nog een voordeel van biologische kip kopen. In vroegere tijden had je geen keuze. Alle kip die je kocht was biologisch, lang geleden. De kip werd populair en om veel geld te verdienen besloten mensen duizenden kippen in kleine stallen te houden, bet te mesten en te verkopen. Zo raakten we de biologische kip kwijt, totdat er iemand opstond voor het welzijn van kippen. Hierdoor konden we uiteindelijk weer wat meer biologische kip kopen.

De smaak van stress in je kip

Zoals we net al hebben aangegeven is het goed om biologische kip te kopen als je wilt genieten van een rijke smaak. Het is namelijk zo dat deze kippen een gelukkig leven hebben gehad. Ze hebben in vrijheid geleefd en konden doen en laten wat zij wilden. Je kunt je voorstellen dat deze kippen totaal geen last hebben gehad van extreme stress in hun leven, zoals plofkippen dit wel hebben gehad. Stress zorgt voor verstoringen in de hormoonhuishouding van de kip en dit proef je. Wegens het ontbreken van stress is de biologische kip dus smaakvoller.

Andere voordelen van biologische kip

Wie veel van dieren houdt ziet natuurlijk nog veel meer voordelen in het kopen van biologische kip. Deze kippen krijgen in hun leven geen medicijnen toegediend, tenzij ze echt ziek zijn natuurlijk. Veel andere kippen krijgen medicijnen om te groeien of krijgen preventieve medicatie. Dit is niet het geval bij de biologische kip. Een ander belangrijk voordeel is wel dat je met biologische kip zeker weet dat je een 100% natuurlijk stukje kip op je bord hebt. Er worden geen chemische geur- en kleurstoffen toegevoegd en ook chemische smaakstoffen zijn er niet in te vinden. Als je besluit om biologische kip te kopen, dan weet je dat je dat je geniet van een eerlijk kippenboutje. Je betaalt inderdaad wel iets meer in de supermarkt als je biologische kip wilt kopen in plaats van plofkip, maar als je alle voordelen ervan op een rijtje zet, dan is het dat beetje extra geld zeker waard.

Wanneer is een boer een biologische boer?

[wp_ad_camp_1]
De biologische boer houdt een andere werkwijze aan dan een gewone boer. Er moet natuurlijk een verschil zijn dat ervoor zorgt dat de ene boer zichzelf mag presenteren als biologische boer en de andere boer niet. Voor veel mensen is het niet helemaal duidelijk wanneer er nu wel en niet gesproken mag worden van een biologische boer. Gelukkig zijn er meerdere zaken waaraan een biologische boer te herkennen is.

Strenge regels voor de biologische boer

Een biologische boer moet zich aan strenge regels houden. Dit is natuurlijk ook terecht, want mensen die de voorkeur geven aan biologische producten moeten wel zeker kunnen zijn dat de producten die zij kopen daadwerkelijk biologisch zijn. Zowel aan bedrijven in de landbouw als een de veehouderijen in ons land worden strenge eisen gesteld aan de werkwijze. Deze hebben betrekking op het welzijn van de dieren en op de omgang met de natuur en het milieu. Wanneer een boer zich niet aan alle regels houdt, dan mag deze zich geen biologische boer noemen.

Het welzijn van de dieren

Boeren die dieren in kleine en vieze hokken vetmesten voor de slacht mogen zichzelf uiteraard niet presenteren als biologische boeren. Een biologische boer moet zorgen voor een goed welzijn van de dieren. Dit betekent dat er goed rekening moet worden gehouden met de natuurlijke leefomgeving en het natuurlijke gedrag van de dieren, zodat dit zo veel mogelijk kan worden aangehouden. Dit wil zeggen dat de kippen gewoon buiten moeten kunnen scharrelen, dat de koeien vrij rond moeten kunnen lopen in een mooie wei en dat bijvoorbeeld varkens kunnen rollebollen in de modder. De gezondheid van de dieren is belangrijk. Er mogen geen groeihormonen of preventieve medicijnen worden gegeven. Een biologische boer mag tot slot ook geen onnodige ingrepen uitvoeren. Het komt voor dat boeren de snaveltjes van de kippen verwijderen of de staarten van de varkens amputeren. Dit is een biologische boer niet toegestaan.

Aandacht voor de natuur en het milieu

Naast de goede zorg voor dieren, waardoor de dieren zo gelukkig en zo vrij mogelijk leven, moet de biologische boer zich ook houden aan regels met betrekking tot een goede zorg voor de natuur en het milieu. In principe wordt er (bijna) geen gebruik gemaakt van synthetische of chemische bestrijdingsproducten. Uiteraard kan een biologische boer te maken krijgen met insecten die schadelijk zijn of met schimmels. Er moet dan worden gekozen voor een natuur- en milieuvriendelijke bestrijdingsmethode. Onkruid wordt met een machine of handmatig verwijderd en niet door gif te gebruiken. Biologische boeren maken over het algemeen ook geen gebruik van kunstmest, maar gebruiken de mest uit hun eigen biologische boerderij.

Producten van de biologische boer

De producten van de biologische boer zijn tot stand gekomen op een natuurlijke manier. Het vlees is afkomstig van dieren die een mooi en gezond leven hebben gehad, of het nu gaat om kippen, koeien of bijvoorbeeld varkens. Uiteraard geldt dit ook voor de eieren van de kippen. De producten van een biologische boer komen niet in aanraking met chemische producten of onnodige andere stoffen.

De biologische landbouw maakt grote stappen voorwaarts

[wp_ad_camp_1]
Enkele tientallen jaren geleden was er nog nauwelijks sprake van biologische landbouw. Alle groente en fruit werd geteeld met behulp van de beste bestrijdingsmiddelen. Die deden goed hun werk en de opbrengst van planten en bomen was dan ook meestal naar tevredenheid. Dat al deze bestrijdingsmiddelen schadelijk waren voor de gezondheid en dat het leidde tot verschraling van de bodem, daar stond men toen nog niet bij stil. Mar gelukkig zijn de tijden in de afgelopen decennia veranderd. Steeds meer boeren kiezen voor biologische landbouw. Zij willen hun producten zo milieuvriendelijk mogelijk produceren en toch een goed product op de markt brengen. En dat lukt steeds beter.

Het natuurlijk proces zijn gang laten gaan

Een belangrijk aspect van biologische landbouw is dat de gewassen op zoveel mogelijk natuurlijke wijze mogen groeien. Er komt geen kunstmest aan te pas en geen gevaarlijk landbouwgif. En wat ook belangrijk is: de gewassen staan zo veel mogelijk in de open velden, zodat de insecten kunnen zorgen voor bestuiving. Doordat de grond op een voor het milieu zo gunstig mogelijke wijze wordt gebruikt treedt ook geen verschraling op. Wanneer jaren achter elkaar roofbouw op de bodem wordt gepleegd, zal de grond uiteindelijk geen goede en gezonde gewassen meer opleveren. Biologische boeren houden zo veel mogelijk rekening met de bodem en wisselen daarom bij voorbeeld gewassen af om de bodem de kans te geven om zich te herstellen. Soms wordt om die reden een perceel soms een seizoen of langer niet gebruikt. Omdat er ook geen onkruidbestrijding met chemische middelen plaatsvindt, kunnen vogels en insecten voldoende voedsel vinden. Ook dit draagt bij aan bescherming van het milieu.

Waar worden biologische landbouw producten verkocht?

Producten die afkomstig zijn van biologische landbouw vind je vaak bij groenten speciaalzaken. De groenteboer die daar achter de toonbank staat gaat vaak nog zelf naar de veiling om de beste producten te selecteren voor zijn klanten. Hierdoor betaal je voor deze groente en fruit vaak meer dan in de supermarkt. Maar dit betaalt zichzelf terug in een veel betere smaak. Ook krijg je minder restanten van schadelijke middelen binnen omdat deze niet of in ieder geval veel minder worden gebruikt. De markt voor biologische landbouwproducten groeit nog steeds. Steeds meer mensen kiezen voor “onbespoten” groente en fruit. Dat er dan soms een wormsteek in een appel zit of een aangevreten blaadje aan de sla nemen ze graag voor lief.

Wat is biologisch, wanneer mag een product dit kenmerk dragen?

[wp_ad_camp_1]
De term “biologisch” is een gevleugelde kreet als het gaat om het aanprijzen van bepaalde producten als het gaat om voeding en verzorgingsproducten. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Wanneer mag een leverancier zijn producten biologisch noemen? Hier zijn strenge richtlijnen voor, je kunt als producent niet zomaar “biologisch” op de verpakking zetten en daarmee is de kous af. Als je dit doet en je kunt niet aantonen dat een product daadwerkelijk biologisch geproduceerd is dan kan je dit een boete opleveren en de sommatie het product uit de handel te nemen of de omschrijving ervan te wijzigen.

Wat is biologisch als het gaat om levensmiddelen?

Levensmiddelen mogen het predicaat “biologisch” dragen als ze zodanig zijn geproduceerd dat hier zo min mogelijk “kunstgrepen” aan te pas zijn gekomen. Fruit en groente moet zo min mogelijk zijn bespoten of anderszins behandeld om de inname van giftige stoffen door de mens te voorkomen. Voor vlees en vis gaat het vooral om het welzijn van de dieren. Biologisch gefokte dieren hebben meer bewegingsvrijheid en worden langer in leven gehouden. Zij krijgen dus meer tijd om te groeien in plaats van dat de dieren in recordtijd worden vetgemest. Een echte biologische boer heeft het welzijn van zijn dieren hoog in het vaandel staan. Dat klinkt misschien vreemd omdat ze uiteindelijk toch worden geslacht. Maar er is een groot verschil tussen een veeteler die waakt voor dierenwelzijn en eentje die uitsluitend het produceren van zo veel mogelijk vlees voor ogen heeft.

En hoe zit het dan met cosmetica en verzorgingsproducten?

Stel je jezelf de vraag “wat is biologisch?” als het gaat om verzorgingsproducten. Biologische crèmes en lotions bevatten uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Dit kan een voordeel zijn als je een gevoelige huid hebt die allergisch reageert op producten met bepaalde chemische toevoegingen. Maar er is nog een belangrijke reden waarom mensen kiezen voor biologische verzorgingsproducten en cosmetica. Deze wordt namelijk gegarandeerd niet op dieren getest. Dit gebeurt sowieso al veel minder dan vroeger, maar het komt nog wel steeds voor. Als je zeker wilt weten dat een door jou gebruikt product niet op dieren is uitgeprobeerd dan kies je voor biologische producten. Deze zijn te koop in reformhuizen, in speciale online shops en ook in steeds meer drogisterijen van bekende landelijke ketens. Evenals voor verzorgingsproducten geldt ook voor deze productcategorie dat de markt verandert. Mensen zijn zich meer bewust van wat ze kopen en geven de voorkeur aan een product dat op een zo verantwoord mogelijke manier is gemaakt.

Moet ik kiezen voor biologisch?

Natuurlijk staat het je vrij om wel of niet voor biologische producten te kiezen. De hogere prijs is voor sommige mensen soms een belemmering. En soms is het ook niet altijd duidelijk: Wat is biologisch en wat niet? Natuurlijk kun je altijd in de winkel vragen of een product wel of niet biologisch is. Als je zeker wilt weten dat de spullen die je koopt biologisch zijn dan ben je voor levensmiddelen het beste af bij de speciaalzaken. Een biologische slager zal zeker geen vlees verkopen dat niet aan zijn strenge eisen voldoet. Datzelfde geldt voor de visboer. Beiden hebben immers een reputatie hoog te houden. Die ze niet graag verspelen door onjuiste informatie aan hun klanten te verstrekken.

De biologische winkel is specialist in biologische producten

[wp_ad_camp_1]
In vrijwel iedere supermarkt kun je tegenwoordig biologische producten kopen. Maar het aanbod is vaak beperkt als je het vergelijkt met het assortiment niet-biologische producten. Wil je meer keus hebben dan kun je een biologische winkel bezoeken. Dit soort winkels heeft vaak een ruim assortiment, dat behalve voeding ook verzorgingsproducten bevat. Voor verzorgingsproducten worden in sommige gevallen dierproeven gedaan. Een steeds grotere groep mensen heeft hier bezwaren tegen en wil daarom uitsluitend producten die niet op dieren zijn getest. Daarnaast willen steeds meer mensen producten die zo min mogelijk chemische toevoegingen bevatten.

Biologische winkels vind je ook online

De veranderende maatschappij heeft ook zijn uitwerking op biologische winkels. Steeds meer mensen vinden het handig om hun aankopen online te doen. Dit geldt ook voor biologische producten en daarom komen er steeds meer online winkels die deze producten aanbieden. Soms verkoopt een biologische winkel uitsluitend deze producten, soms heeft een webshop in het aanbod een apart assortiment biologische producten. Je kunt hier diverse artikelen bestellen die voldoen aan de voorwaarden om als biologisch te worden verkocht.

Zijn producten in de biologische winkel duurder?

Voor levensmiddelen en verzorgingsproducten die je koopt in een biologische winkel betaal je in de meeste gevallen meer dan wanneer je vergelijkbare producten elders koopt. Dit heeft onder andere te maken met het inkoopbeleid. Een grote supermarkt kan van een bepaald product een grote partij inkopen, waardoor de inkoopprijs flink omlaag gaat. Een biologische winkel koopt doorgaans kleinere partijen, wat ervoor zorgt dat je er meer voor betaalt. Daar staat tegenover dat het aanbod in een biologische winkel vaak groter is. Daar komt nog bij dat het personeel in een biologische winkel vaak goed op de hoogte is van de producten die worden verkocht. Wil je meer informatie over een product, dan kun je hier in een biologische winkel vaak prima voor terecht. Van het personeel in de supermarkt kun je niet verwachten dat zij gedetailleerd op de hoogte zijn van het assortiment biologische producten.

Zijn alle biologische winkels betrouwbaar?

Je mag er vanuit gaan dat producten die in een biologische winkel worden verkocht ook daadwerkelijk aan de voorwaarden voldoen om als zodanig op de markt te worden gebracht. Deze voorwaarden verschillen per productsoort. Om het predicaat biologisch te krijgen moet een product zo veel mogelijk zonder kunstmatige toevoegingen worden geproduceerd. Soms lukt dat niet helemaal, in sommige gevallen zijn bij voorbeeld op beperkte schaal bestrijdingsmiddelen nodig om de volksgezondheid te kunnen waarborgen.

Biologische voeding raakt steeds meer ingeburgerd

[wp_ad_camp_1]
In steeds meer winkels tref je tegenwoordig biologische voeding aan. In de supermarkt is dit al geenuitzondering meer, alle grote supermarktketens hebben al jaren een breed assortiment biologische producten in de schappen staan. Een groeiende groep consumenten koopt ook deze producten. De redenen daarvoor zijn verschillend. Sommigen zijn van mening dat biologisch gezonder is. Maar een belangrijke tweede reden is de smaak van deze producten. Biologische voeding wordt over het algemeen op het punt smaak beter beoordeeld.

Waardering voor biologische voeding

De consument die kiest voor biologische voeding waardeert de producten vaak hoog. De smaak is beter, de kwaliteit is hoogwaardiger dan van producten die niet biologisch zijn geproduceerd. Daarnaast speelt het milieuaspect voor velen ook een belangrijke rol. Veel mensen hebben er bezwaar tegen om groente en fruit te eten die genetisch is gemanipuleerd of waarbij veel bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt tijdens het telen. Voor vlees en vis geldt dat een groeiende groep een afkeer heeft van de bio-industrie. Men wil er niet meer aan meewerken vlees te eten van een die dat een slecht leven heeft gehad of van vis die op zeer dieronvriendelijke manier is gevangen.

De kosten van biologisch voedsel zijn vaak hoger

Biologisch voedsel is vaak duurder dan niet-biologisch geproduceerde producten. Dit komt omdat er meer tijd en meer ruimte nodig is om deze producten te laten groeien. Dieren die biologisch worden gehouden hebben veel meer bewegingsvrijheid. Groente en fruit die biologisch wordt gekweekt is duurder omdat er kleinschaliger wordt geproduceerd. Dit is voor de echte “die-hards” geen bezwaar. Zij zijn van mening dat aan biologische voeding grote voordelen zitten en betalen daar graag wat meer voor. Mensen die, meestal uit milieu overwegingen, kiezen voor biologische producten maar voor wie er financiële bezwaren zijn, kopen vaak deels deze producten om toch een bijdrage te kunnen leveren aan een beter milieu. Het kopen van aanbiedingen is natuurlijk ook een optie.

Is biologische voeding beter voor mijn gezondheid?

Het voedingscentrum geeft aan dat biologische voeding niet perse beter is voor de gezondheid. Wel is het zo dat er bij het telen van biologische groente en fruit over het algemeen minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Dit betekent dat je bij het eten van deze producten dus ook minder schadelijke stoffen binnenkrijgt. Maar ook bij niet biologisch geteelde producten worden steeds minder schadelijke middelen gebruikt.

Biologisch vlees voor meer dierenwelzijn

[wp_ad_camp_1]
Eén van de eerste producten die in de supermarkten in de schappen verschenen was biologisch vlees. Steeds meer mensen kregen afkeer van de bio-industrie. Beelden op televisie en het internet van uitpuilende hokken en stallen wekten veel weerzin, evenals vleesschandalen en wanpraktijken in slachterijen. De consumptie van vlees loopt daardoor terug, en mensen kiezen vaker voor biologisch vlees omdat bij de productie daarvan meer aandacht is voor het welzijn van de dieren die het vlees leveren.

Strenge eisen voor het keurmerk biologisch vlees

Vlees mag niet zomaar “biologisch” worden genoemd. Wil je als fokker je vlees als biologisch vlees willen verkopen dan moet je aan strenge eisen voldoen. Het belangrijkste is dat de dieren onder veel betere omstandigheden worden gehouden dan in de bio-industrie. Er zijn regels vastgesteld voor de minimale ruimte die een varken, koe, kip of ander dier moet hebben. Daarnaast moet het dier hoogwaardige voeding krijgen en moet er zuinig worden omgesprongen met het geven van medicatie. Het toedienen van antibiotica om de dieren sneller te laten groeien (antibiotica wekt de eetlust op) is uiteraard uit den boze bij de productie van biologische vleesproducten.

Het beter leven keurmerk

De Dierenbescherming strijdt al vele jaren voor meer welzijn voor dieren die voor de vleesindustrie worden gefokt. Zij hebben het Beter leven keurmerk in het leven geroepen. Vleesproducten kunnen sterren krijgen als ze zijn geproduceerd met inachtneming van meer welzijn voor dieren. Dit vlees wordt niet alleen door vakslagers verkocht maar verschijnt ook in steeds meer supermarkten. Ook de landelijke supermarktketens willen voldoen aan de groeiende vraag naar diervriendelijk vlees en daarom wordt het assortiment dat dit keurmerk draagt steeds groter.

Kan ik nog wel biologisch vlees kopen na alle schandalen?

De afgelopen jaren heeft de vleesverwerkende industrie te maken gekregen met meerdere schandalen. Vooral het verkopen van paardenvlees als zijnde rundvlees heeft bij consumenten veel wantrouwen gewekt. Bij de productie van biologisch vlees is er echter sprake van kleinschaliger veeteelt. Deze dieren worden altijd apart geslacht om er zeker van te zijn dat het vlees ook daadwerkelijk van biologisch gehouden dieren afkomstig is. Dit is een vereiste voor het verkrijgen van keurmerken. Slagers, vooral vakslagers met een eigen zaak, letten er bij het inkopen van vlees op dat de producten voldoen aan hun eisen. De kans is dus klein dat je vlees koopt dat niet afkomstig is van op verantwoorde wijze gehouden dieren.

Via internet biologisch vlees bestellen

Je kunt ook je biologisch vlees via internet bestellen. Er zijn veehouders die vleespakketten van door hen zelf gefokte dieren verkopen als biologisch vlees. Je kunt bij wijze van spreken bijna aanwijzen van welke koe het vlees afkomstig is. Dit vlees is vaak ook niet het gehele jaar door beschikbaar. Als je bij een dergelijk bedrijf vlees wilt bestellen moet je soms wachten totdat er weer dieren geslacht kunnen worden. Het vlees is dan ook gegarandeerd vers en heeft niet maanden in een koeling gelegen. Voor bepaalde producten is het echter wel nodig dat het vlees moet rijpen om op smaak te komen, dit geldt onder andere voor rundvlees.