Wat zijn biologische levensmiddelen?

Inleiding

De wereldwijde consumptie van levensmiddelen neemt snel toe. Er is steeds meer vraag naar een betere kwaliteit en duurzaamheid van levensmiddelen. Daarom is er een toenemende interesse in biologische levensmiddelen. Biologische levensmiddelen zijn levensmiddelen die zijn geproduceerd zonder het gebruik van chemische stoffen zoals pesticiden en kunstmest.

Wat zijn biologische levensmiddelen?

Biologische levensmiddelen zijn levensmiddelen die zijn geproduceerd zonder het gebruik van chemische stoffen zoals pesticiden en kunstmest. Ze worden geproduceerd met behulp van natuurlijke methoden zoals composteren, mulchen en het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Biologische levensmiddelen zijn vaak meer duurzaam en beter voor het milieu dan andere levensmiddelen.

De voordelen van biologische levensmiddelen

Biologische levensmiddelen hebben veel voordelen. Ze zijn meestal beter voor het milieu omdat er geen chemische stoffen gebruikt worden. Ook zijn biologische levensmiddelen vaak beter voor de gezondheid van mensen omdat ze geen chemische stoffen bevatten. Daarnaast zijn biologische levensmiddelen meestal verser en smaakvoller dan andere levensmiddelen.

De nadelen van biologische levensmiddelen

Hoewel biologische levensmiddelen veel voordelen hebben, hebben ze ook enkele nadelen. Ze kunnen bijvoorbeeld duurder zijn dan andere levensmiddelen omdat ze met natuurlijke methoden geproduceerd worden. Ook zijn biologische levensmiddelen soms moeilijker te vinden omdat ze niet overal verkrijgbaar zijn.

Het milieu en biologische levensmiddelen

Het gebruik van biologische levensmiddelen heeft een positief effect op het milieu. Doordat er geen chemische stoffen gebruikt worden, wordt het milieu beschermd tegen schadelijke stoffen. Ook kunnen biologische landbouwmethoden helpen om de biodiversiteit te verbeteren en de bodemvruchtbaarheid te verbeteren.

Hoe biologische levensmiddelen te produceren?

Biologische levensmiddelen kunnen op verschillende manieren geproduceerd worden. Er zijn verschillende biologische landbouwmethoden die kunnen worden gebruikt, zoals composteren, mulchen en het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Het is ook belangrijk om de grond te bemesten met organische meststoffen en te zorgen voor een goede waterhuishouding.

De kosten van biologische levensmiddelen

Biologische levensmiddelen kunnen meer kosten dan andere levensmiddelen omdat ze met natuurlijke methoden geproduceerd worden. Het is belangrijk om de kosten te vergelijken met andere levensmiddelen om te bepalen welke het beste bij je budget past.

Hoe biologische levensmiddelen te consumeren?

Biologische levensmiddelen zijn gezonder dan andere levensmiddelen, maar het is belangrijk om ze op de juiste manier te consumeren. Het is belangrijk om de aanbevolen hoeveelheden te volgen en om gezonde keuzes te maken. Het is ook belangrijk om een evenwichtig dieet te volgen om de voordelen van biologische levensmiddelen te maximaliseren.

Conclusie

Biologische levensmiddelen zijn levensmiddelen die zijn geproduceerd zonder het gebruik van chemische stoffen. Ze hebben veel voordelen, zoals gezondheid, duurzaamheid en smaak. Ook hebben biologische levensmiddelen een positief effect op het milieu. Echter, biologische levensmiddelen kunnen duurder zijn dan andere levensmiddelen. Om de voordelen van biologische levensmiddelen te ervaren, is het belangrijk om ze op de juiste manier te consumeren.

Natuurvoedingswinkel

Supermarkt van de natuur

Voeding koop je natuurlijk allang niet meer voorverpakt in de supermarkt. Je weet inmiddels wel dat dit niet bepaald de gezondste keuze is. Veel liever kies je voor ecologisch geproduceerd voedsel. De biologische voeding die beter voor je gezondheid en beter voor het milieu is. Die koop je natuurlijk in een natuurvoedingswinkel. Daar kan je namelijk van kwaliteit op aan. Bovendien vind je er de beste producten en is het aanbod nog eens uitgebreider ook. Dit komt omdat de specialist precies weet wat goed voor jou is en waar je juist ver bij uit de buurt moet blijven.

Op dieet

Wanneer je besluit dat je op dieet moet, of wanneer je dit als advies van een arts meekrijgt, dan kan de natuurvoedingswinkel weleens je beste vriend zijn. Welk dieet je ook volgt, de kans is groot dat je hier de juiste middelen vindt. Zeker wanneer je koolhydraatarm of koolhydraatvrij wilt gaan leven. Maar vooral ook als je voor een vegandieet of een caveman dieet wilt gaan. Je hebt dan immers alle producten zo natuurlijk als mogelijk is nodig. Hoe groener en gezonder, hoe beter. Waar kan je dit nu beter vinden dan in de winkels die zich hierop hebben toegelegd?

Groente en fruit

Wie aan bio producten denkt, denkt meestal het eerst aan groente en fruit. De verse variant die je niet in supermarkten kunt vinden. Of in ieder geval niet van deze kwaliteit. Natuurlijk is de vorm weleens wat minder mooi. Maar de smaak is onovertroffen. Het grote voordeel is bovendien dat alles wat chemisch of kunstmatig is niet in de producten terecht is gekomen. De gezondheidsrisico’s die hieraan verbonden zijn zal je dus ook niet oplopen. Dit zijn allemaal voordelen die natuurvoedingswinkels kunnen bieden boven allerlei andere soorten aanbieders. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om regelmatig dit soort winkels te bezoeken.

Vlees en vis

Wanneer het over groente en fruit gaat, dan is het gemakkelijk om veel van het juiste in natuurvoedingswinkels te vinden. Gaat het over vlees, vis en gevogelte, dan kan het weleens wat lastiger zijn. Dit betekent echter niet dat je er dan helemaal van af moet zien. Het is namelijk zo dat er bij veel van deze winkels wel allerlei mogelijkheden bestaan om aan de juiste producten te komen. Wat voor groente en fruit geldt, geldt voor vlees natuurlijk net zo goed. Des te minder er aan de dieren is toegediend, des te beter dat is voor de mens die het consumeert is.

Plaatselijke economie

Een bijkomend voordeel van boodschappen doen in de natuurvoedingswinkel is dat het vaak ook steun aan de plaatselijke economie betekent. Het is immers vaak zo dat de winkel de producten lokaal betrekt. Bijvoorbeeld door van de plaatselijke boer te kopen. Dit betekent dus dat je het geld dat je uitgeeft in je directe omgeving investeert. Dit is belangrijk om de systemen in jouw omgeving op gang te houden. Je steunt dus niet alleen het ecosysteem op natuurlijk gebied, maar ook op financieel gebied. Voor veel mensen is dit zelfs de voornaamste reden geweest om over te stappen op biologisch voedsel.

,

Biologische groenten

Groente uit de natuur

Wie echt gezond en lekker wil eten haalt alles rechtstreeks uit de natuur. Er zijn maar weinig dingen waar dat meer op van toepassing is dan op biologische groenten. Juist door onze vitaminebommen niet meer te bespuiten en van allerlei toevoegingen te voorzien zijn ze gezonder dan ooit tevoren. Er is dan ook een sterke opmars van biologische producten zichtbaar in ons voedingspatroon. Dit komt onder andere omdat het gemakkelijker is geworden dan het lange tijd geweest is om deze producten te krijgen. Je hoeft er soms zelfs geeneens de deur meer voor uit als consument.

De opkomst van maaltijdboxen

De reden waarom het zo makkelijk is om aan biologische groenten te komen is doordat er een sterke opmars van maaltijdboxen is geweest in de recente geschiedenis. Veel bedrijven legden zich toe op een abonnementsvorm waarbij je als consument groente in een pakket kreeg thuisbezorgd. Dit was dan biologisch gekweekt voedsel. Voor een aantal bedrijven is dit een groot succes geworden en dit wordt nog altijd veel gedaan door de Nederlandse consument. Het is immers heel simpel om op deze wijze groente in huis te halen die ook echt daadwerkelijk gezond is en niet alleen maar vullend is.

Wat zijn biologische groenten eigenlijk?

Groenten zijn pas biologische groenten als ze onder bepaalde voorwaarden gekweekt zijn. De belangrijkste voorwaarde is uiteraard dat alles op natuurlijke wijze gebeurt. Je mag als boer niets kunstmatigs toevoegen om het groeien van de producten te bespoedigen of verbeteren. Daarnaast is het belangrijk dat alles in harmonie met de omgeving gaat. Dit geldt bijvoorbeeld voor de natuur, maar zeker ook voor de dieren die er leven. Het is belangrijk dat het hele ecosysteem niet, of in ieder geval zo min mogelijk belast en aangetast wordt. Wanneer dit lukt, dan is er sprake van een bio product.

Dieet

De opkomst van biologische groenten heeft nog een andere reden. Het is namelijk een belangrijk onderdeel van een gezond dieet. De hedendaagse welvaartkwalen zoals overgewicht en suikerziekte worden veroorzaakt door te veel en ongezond voedsel. Door deze groente in de plaats van de ingeblikte groente uit supermarkten te nemen kan er een flinke stap in de goede richting worden gezet om gezonder te gaan leven. Het is dan ook zo dat de bio producten vaak bovenaan de lijst van de diëtist staan wanneer iemand met diabetes of obesitas te maken krijgt. Naast lichaamsbeweging is dit zelfs het belangrijkste wapen tegen de problemen.

Biologische groenten bij de boer

De meeste biologische groenten kan je gewoon het best bij de boer halen. Daardoor kan je namelijk met eigen ogen zien wat hij precies doet en gedaan heeft. Je hebt dan bovendien de meest verse producten voorhanden. Dit is vooral belangrijk omdat je er vaak zo direct mogelijk mee aan de slag moet. Omdat het immers op ecologische wijze is gekweekt is de houdbaarheid ook enigszins korter. Daar krijg je echter zeer veel voordelen zoals betere gezondheid en betere smaak voor terug als consument. Dit is dan ook de reden waarom kopen bij de boer zeer populair is.

Biologisch keurmerk voedsel

Zeker zijn van bio voedsel

Het klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk om biologisch voedsel aan te schaffen. Maar wanneer je in de winkel staat, kan je dan het verschil tussen de bio paprika en de gewone paprika nog wel herkennen? Het is dan ook handig dat je hier een beetje hulp bij kunt krijgen. Er zijn namelijk verschillende bewegingen op het gebied van biologisch voedsel. Wanneer je een biologisch keurmerk op bijvoorbeeld de verpakking kunt vinden, dan weet je eigenlijk al snel zeker dat je het juiste product te pakken hebt. Dit is heel gemakkelijk te zien omdat de keurmerken heel herkenbaar zijn.

Wat is een keurmerk?

Het is vooraf natuurlijk vooral belangrijk om te weten wat een biologisch keurmerk dan precies is. Uiteindelijk is het niets meer dan een hulpmiddel. Met behulp hiervan kan je de juiste keuzes maken als je boodschappen doet. Er zijn allerlei soorten keurmerken voor allerlei soorten producten. Dit hangt bijvoorbeeld af van het soort product dat je bekijkt, gaat het om een dier of om groente en fruit? Het is dus vooral ook belangrijk dat je enig inzicht hebt in wat voor soorten keurmerken er allemaal zijn zodat je ook goed weet waar je nu eigenlijk op moet letten.

Bekende keurmerken

Er zijn dus vele soorten keurmerken. Dit is echter veel overzichtelijker dan het misschien lijkt. Sterker nog, de kans is groot dat je bij het horen van een naam van een biologisch keurmerk direct weet welke het is. Zo is er bijvoorbeeld het beter leven keurmerk. Dit ken je misschien al van bijvoorbeeld kippen. Een ander bekend keurmerk is Fair trade. Dit kan je kennen van bananen en koffie. Daarnaast zijn er meer algemene keurmerken zoals milieukeur en de vinkjes. Deze laatste, de groene vink en de blauwe vink, zijn echter inmiddels weer verdwenen omdat ze onduidelijk waren voor de consument. Enige kennis van wat het precies betekent is wel belangrijk.

In de supermarkt

Wanneer je bij een biologische boer of in een specifieke bio winkel je aankopen doet, dan is de kans niet zo groot dat je met verkeerde middelen komt te staan. Het is juist voor supermarkten van belang dat er keurmerken bestaan die je kunt herkennen. Daarbij is het ook belangrijk om te weten dat een biologisch keurmerk voor meerdere producten kan gelden en dat sommige producten meerdere keurmerken kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan bananen. Daar is het Fair trade merk bekend, maar is bijvoorbeeld ook het keurmerk EKO van belang. Wanneer één van deze beide kenmerken op de stickertjes is terug te vinden weet je dat het juist is.

Nakijken

Wanneer je twijfelt, of wanneer je nieuw bent in de wereld van het bio voedsel, dan kan je misschien veel profijt hebben van het nazien wat nu precies de betekenis van een specifiek biologisch keurmerk is. Dit kan onder andere bij de vakvereniging. Deze heeft een overzicht over alles wat biologisch is. Daardoor is het heel gemakkelijk om inzichtelijk te krijgen wat je precies hebt aangekocht of wat je juist zou moeten aankopen. Er zijn tegenwoordig ook verschillende apps in omloop waarmee je veel te weten kunt komen over allerlei soorten voeding.

,

Biologische kip

Beter leven, biologische kip

Het is waarschijnlijk wel één van de meest besproken producten uit het biologische aanbod, de kip. Een biologische kip staat symbool voor het verschil tussen de productiemaatschappij en de biologische maatschappij. Waar de zogenaamde gewone kippen het zeer slecht hebben bloeien de kippen die vrijheid en gezondheid hebben juist op. Dit heeft veel mensen dan ook de ogen doen openen over biologisch en ecologisch voedsel. Voor de kip wordt het leven sindsdien stapsgewijs steeds iets beter. Waar de consument op zijn beurt ook weer steeds meer profijt van heeft. Bijvoorbeeld doordat steeds meer ziektes die door de kippen werden gedragen nu verdwijnen.

Toevoegingen

Wie denkt aan biologisch voedsel denkt al snel aan het ontbreken van toevoegingen. Hierbij wordt vooral gedacht aan bijvoorbeeld groente en fruit waaraan geen suikers zijn toegevoegd om de houdbaarheid in blik te verlengen. Het gaat echter net zo goed om de biologische kip. Kippen en andere dieren worden bij het niet biologisch fokken namelijk vanaf het prille begin volgestopt met allerlei middelen om groei te stimuleren en kwalen te voorkomen. De gevolgen daarvan zijn dat de kippen in zeer slechte conditie moeten leven en een zeer ongezond leven moeten leiden tot het moment van slachten. Dit is bij kippen die biologisch worden gefokt niet het geval.

Antibiotica

Het beste voorbeeld hiervan is misschien wel antibiotica. Als er een middel is dat gebruikt wordt waar veel weerstand tegen is, dan is het wel dit middel. De hoeveelheden waarin bijvoorbeeld kippen het krijgen toegediend is dermate groot dat het een gevaar voor de volksgezondheid kan opleveren. Dit is dan ook de reden waarom veel mensen sterk tegen het gebruik van deze middelen zijn. Het is bovendien volgens de critici zo dat het ook meer zegt over de omstandigheden waaronder de kip leeft. Wanneer zo veel van deze middelen nodig zijn, dan heeft de boer iets niet goed gedaan op zijn boerderij.

Verantwoorde manier

Dit betekent natuurlijk niet dat er helemaal geen behandeling bij de kippen mag worden uitgevoerd wanneer zij toch iets oplopen. Zoals bij alle biologische producten geldt ook voor de biologische kip dat het vooral om verantwoord omgaan met de situatie gaat. Wie op de juiste manier met bio producten wil omgaan doet dat door verantwoordelijk met alle elementen om te gaan. Heeft een kip een behandeling nodig en zijn daar middelen op van toepassing, dan zal dit ook toegestaan zijn. Zonder dat de kip daardoor minder biologisch wordt dan hij voordien was. Het gaat immers om het welzijn van het dier.

Specialisten

Juist omdat de biologische kip een symbool voor de hele biologische manier van werken is geworden, zijn er veel specialisten te vinden. Het is zeer goed mogelijk om gezonde kippen te kopen die een goed leven hebben gehad en daardoor ook beter vlees te bieden hebben. Dit geldt overigens ook voor allerlei andere dieren. Vooral online zijn ook veel initiatieven te vinden waarbij bijvoorbeeld rechtstreeks met de boer gecommuniceerd kan worden over de kip en zijn voortgang. Dit zorgt ervoor dat je precies weet waar jouw kip vandaan komt en welke weg hij heeft afgelegd voor hij op jouw bord terechtkwam.

Ecologische voeding en gezondheid

Eet je gezond

Zonder dat je het misschien door hebt loop je regelmatig kleine gezondheidsklachten op door de producten die je eet. Je voedingspatroon kan zelfs aan de basis staan van veel grotere klachten. Daar is echter een oplossing voor. Wie namelijk kiest voor ecologische voeding verkleint de kans dat hij ziek wordt doordat hij het verkeerde heeft gegeten met een flinke hoeveelheid. Dit komt omdat alles wat je eet wanneer je hier voor kiest volledig natuurlijk is. Alle toegevoegde middelen die je in andere voeding vindt zijn weggelaten. Deze middelen kunnen dus ook geen schade aanrichten in jouw lichaam.

Zonder suiker toe te voegen

Een belangrijk voorbeeld van het voordeel van ecologische voeding is het ontbreken van toegevoegde suiker. Suiker is namelijk een groot probleem in de hedendaagse maatschappij. Overgewicht en diabetes komen voor een groot deel voort uit de grote hoeveelheden suiker die we nemen. In de westerse wereld zijn de hoeveelheden personen die deze klachten hebben dan ook groter dan ooit. Om hier iets aan te doen zijn producten die op een ecologische manier zijn geproduceerd een belangrijk onderdeel van de oplossing. Het ontbreken van de toegevoegde suiker zorgt namelijk al voor een flinke verbetering van de gezondheid.

Ecologische voeding en gezondheid

Ecologische voeding en biologische producten zijn eigenlijk nagenoeg dezelfde dingen. Dit betekent dus dat alles wat ecologisch geproduceerd is ook voldoet aan de criteria van bio producten. Er is rekening gehouden met de natuur en de dieren en er wordt verantwoord met de middelen die ter beschikking zijn omgesprongen. Wanneer je op zoek gaat naar ecologisch vervaardigde voeding, dan kan je dit gewoon bij de plaatselijke bio winkel vaak al in goede hoeveelheden vinden. Het is dus niet heel erg lastig meer om voeding te vinden waar je gezond en sterk van wordt in plaats van ziek en zwak.

Slow food

De producten die je gebruikt om gezond mee te koken worden ook wel verzameld onder de noemer slow food. Dit is natuurlijk de tegenhanger van het bekende fast food. De voeding die in bekende ketens wordt geserveerd waarvan bekend is dat het voor het grootste gedeelte kunstmatig is vervaardigd. Slow food is juist biologisch vervaardigd. Het gaat dan ook altijd om ecologische voeding. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat het niet lekker is. Juist doordat het geheel natuurlijk is, komt dit bijvoorbeeld de smaak van de producten zeer sterk ten goede. Om die reden is ecologisch eten dan ook steeds populairder.

Gezond

Ecologische voeding is op vele manieren gezond. Niet alleen past het in een dieet voor een gezond lichaam en een gezond leven. Het is ook gezond omdat het het ecosysteem in stand houdt. Dit is belangrijk voor de balans in de wereld. Producten die ecologisch zijn gekweekt en geproduceerd hebben minder of geen slechte invloed op andere aspecten van onze omgeving zoals dieren en natuur. Het is dus ook zeer verantwoord om voor deze producten te kiezen wanneer je nog gewoon gezond bent en niet op een dieet zou hoeven. Je helpt er dan immers niet alleen jezelf, maar ook de verdere wereld mee.

Biologische Producten

De meest duurzame voeding

Wie gezond wil eten en ook nog eens de aarde niet wil belasten, kiest voor biologische producten. Dit is namelijk de manier om de aarde zo veel als mogelijk in zijn natuurlijke staat te houden. Dat betekent dus dat er voldoende biodiversiteit is bijvoorbeeld. Het betekent echter ook dat er beter wordt omgegaan met het milieu en met dierenwelzijn. Het gaat bij deze producten dus om veel meer dan om gezond eten alleen. Er zijn zelfs een aantal criteria waaraan de voedingsmiddelen moeten voldoen om echt tot het biologische-aanbod gerekend te mogen worden.

Biologische producten: criteria

Om zeker te zijn dat je met echte biologische producten te maken hebt, zijn er vier criteria waarnaar je moet kijken. In de eerste plaats gaat het dan om gezondheid. Een gezonde omgeving zorgt voor gezonde mensen. Om die reden worden bijvoorbeeld allerlei hulpstoffen bij landbouw en dieren juist vermeden. Niet om kwalen te onderdrukken, maar juist om gezondheid te bevorderen. Bovendien moet er ecologisch gedacht worden. Dat is het tweede criterium. Aanpassing aan wat de lokale kenmerken van de omgeving en het klimaat zijn bijvoorbeeld. Dit komt de lokale omgeving sterk ten goede op alle fronten. Dit is waar biologisch voedsel voor moet staan.

Eerlijk en verantwoord

Een ander belangrijk aspect aan biologische producten is dat er op een eerlijke manier geproduceerd wordt. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop eerlijk met de producenten in lagelonenlanden behandeld moet worden omgegaan. Dit geldt ook voor de natuur en de dieren die hierin leven. Het onttrekken van voedsel hieraan moet geen probleem zijn. Zolang die maar op eerlijke wijze gaat. Het laatste criterium heeft met verantwoordelijkheid te maken. Er kunnen natuurlijk risico’s genomen worden om hogere winsten te boeken. Maar verantwoordelijkheid voor de aanslag op de omgeving moet hier altijd boven worden gesteld. Dit is essentieel voor de producten.

Zekerheid biologische producten

Nu kan iedereen natuurlijk zeggen dat hij biologische producten aanbiedt. Het is immers niet heel erg makkelijk om dit vanaf de buitenkant te beoordelen. Daarom is het belangrijk om de verschillende keurmerken en belangenverenigingen in de gaten te houden. Er zijn namelijk diverse partijen die erop toezien dat niet alleen de juiste producten worden verkocht, maar dat dit ook op de juiste wijze gebeurt. Zo kan je er voor zorgen dat je zekerheid krijgt over de status van de producten die je koopt. Dit is natuurlijk vooral belangrijk omdat je niet de verkeerde partijen die misbruik van de situatie maken wilt steunen.

Groot aanbod biologische producten

Biologische producten zijn inmiddels in grote verscheidenheid te krijgen. Er zijn honderden producten die op biologische wijze, volgens de vier criteria, worden ontwikkeld. Daardoor is het dus heel goed mogelijk om op elk moment van de dag gezond en verantwoord te eten. De voeding is bovendien ook steeds vaker op de meer toegankelijke plekken zoals de grote supermarktketens te vinden. Wel is het zo dat bij specialisten meer duidelijkheid over de producten bestaat en bovendien meer direct contact met bijvoorbeeld de boer bestaat. Dit kan dus ook lokaal een flink voordeel betekenen en is daarom een aantrekkelijk extraatje aan het product.

Biologische winkel online

Meer aandacht voor de biologische winkel online

De biologische winkel online wordt steeds populairder. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het toenemen van de aandacht voor biologische producten in combinatie met de groei van het online winkelen. Steeds meer mensen doen liever online de boodschappen. We leven in een drukke maatschappij en er wordt veel van ons verwacht. Hierdoor houden we minder tijd over voor het doen van de boodschappen en dan is het wel makkelijk als deze gewoon tot in de keuken kunnen worden bezorgd. Omdat meer mensen bewust kiezen voor biologische producten kan iedere biologische winkel online goed zaken doen.

De producten in de biologische winkel online

Het assortiment van de biologische winkel online is even groot, en soms zelfs nog groter, dan het aanbod biologische producten in de fysieke winkels. Om het aanbod hoef je dus ook niet meer naar de gewone winkel te gaan. Natuurlijk moet je wel verzendkosten of bezorgkosten betalen wanneer je bij de biologische winkel online bestelt. Toch, wanneer er gekeken wordt naar de tijdsbesparing en de besparing aan kosten om heen en weer te rijden naar een biologische winkel, dan worden deze kosten er in de meeste gevallen met gemak uit gehaald.

Verse producten online bestellen

Je kunt bij de biologische winkel online de meest uiteenlopende producten bestellen, waaronder natuurlijk ook verse producten. Onder de meest populaire verse producten die bij de biologische winkel online worden besteld vinden we bijvoorbeeld magere yoghurt, halfvolle melk en eieren. Uiteraard wordt er in dit geval veel aandacht besteed aan het vervoer van deze verse producten, zodat de kwaliteit kan worden gegarandeerd. Zo worden deze producten vervoerd met een koelwagen, waardoor de producten op de juiste temperatuur blijven.

De klanten van de biologische winkel online

Veel mensen die bij een biologische winkel online willen bestellen gaan op zoek naar een biologische supermarkt om online alle nodige boodschappen te kunnen bestellen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook gewone supermarkten die de mogelijkheid aanbieden om versie biologische producten online te bestellen. De tevredenheid over de versheid van de producten is groot. Ruim 80 procent van alle klanten van de biologische winkels die online verse producten hebben besteld zijn zeer tevreden over de kwaliteit en versheid van de producten bij levering.

Biologisch varkensvlees

Biologisch varkensvlees en biologische keurmerken

Biologisch varkensvlees is varkensvlees dat met respect voor de varkens wordt geproduceerd. Vaak is het zo dat varkens moeten leven in vieze en veel te kleine leefruimten, dat zij ingrepen moeten ondergaan die niet nodig zijn en dat zij medicatie krijgen toegediend wanneer het niet nodig is. Hiervan is geen sprake bij een biologische varkensboerderij. De varkens hebben alle ruimte om in vrijheid te leven, kunnen doen en laten wat zij willen en worden niet volgepompt met onnodige medicatie. Zij krijgen uitsluitend antibiotica toegediend wanneer zij daadwerkelijk ziek zijn en medische hulp nodig hebben.

Biologisch varkensvlees met keurmerk

In de meeste supermarkten heeft de consument tegenwoordig de keuze uit niet-biologisch en biologisch varkensvlees. Het komt vaker voor dat mensen zich afvragen waaraan kan worden gezien dat het echt om biologisch varkensvlees gaat. Voor de biologische producten in een supermarkt zijn keurmerken ontwikkeld. De zaken worden door diverse partijen gecontroleerd en wanneer het productieproces volledig voldoet aan de eisen, dan wordt er een keurmerk uitgegeven. Er wordt van verschillende keurmerken gebruik gemaakt.

Het Europese keurmerk voor biologisch varkensvlees

Voor biologisch varkensvlees is er bijvoorbeeld het Europese keurmerk. Deze is te herkennen aan een groen blaadje op de verpakking. Wanneer deze op het product te vinden staat, dan weet je zeker dat het varkensvlees volgens de meest strenge eisen is geproduceerd. De dieren hebben dus een gelukkig en gezond leven gehad en de productie voldoet aan alle eisen op het gebied van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid.

Het Beter Leven keurmerk

Een ander heel bekend keurmerk is het zogenaamde Beter Leven keurmerk. Wanneer varkensvlees 3 sterren op het Beter Leven keurmerk heeft staan, dan kun je er ook zeker vanuit gaan dat de dieren een mooi leven hebben gehad. Dit is namelijk het keurmerk van de Dierenbescherming. Het spreekt voor zich dat er hier zeer streng wordt gecontroleerd op het welzijn van de dieren.

Biologisch varkensvlees met het EKO keurmerk

Het EKO keurmerk is een aanvullend keurmerk dat aangeeft dat er sprake is van een duurzame productie voor zo ver dit voor het betreffende product mogelijk is. Dit keurmerk kan dan ook niet alleen aan vlees worden gegeven, maar ook aan alle andere biologische producten. In het geval van biologisch varkensvlees met dit keurmerk geeft het aan dat de varkens in vrijheid hebben geleefd, onder de gewenste omstandigheden.

Het Demeter keurmerk

Onder de meest belangrijke keurmerken voor biologische producten, waaronder ook biologisch varkensvlees, vinden we het Demeter keurmerk. Varkens leven vaak in kleinere aantallen op deze boerderijen en hebben een nóg beter leven dan andere varkens die ook al een goed leven hebben. Deze vleesproducten kom je over het algemeen niet tegen in de supermarkt, maar wel in biologische supermarkten en natuurshops.

Biologisch fruit

Steeds meer telers van biologisch fruit

Biologisch fruit gaat het steeds beter doen in de gewone supermarkten. De consument is door de afgelopen jaren heen meer waarde gaan hechten aan biologische producten. Hierbij lag de focus in eerste instantie vooral bij het kopen van biologisch vlees, maar nu kiezen ook steeds meer mensen voor biologisch fruit in plaats van gewoon fruit. Hiermee zien we dat gewone supermarkten steeds meer gedwongen worden om meer biologische producten in het assortiment op te nemen om nog goed aan de vraag van de consument te kunnen blijven voldoen.

Biologisch fruit is natuurlijker

Biologisch fruit is op een puur natuurlijke wijze geteeld door de fruittelers. Er wordt tijdens het proces geen gebruik gemaakt van kunstlicht, kunstmest of bijvoorbeeld kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Het is dan ook zo dat biologisch fruit een heel stuk schoner is dan niet-biologisch fruit. Dit geldt overigens niet alleen voor het fruit, maar ook voor groenten. Landbouwbedrijven die niet biologisch werken maken vaak gebruik van pesticiden, waardoor dit in de grond terecht komt en de producten dus worden geteeld op vervuilde grond. Daarnaast is er natuurlijk, naast de landbouw, ook nog de glastuinbouw. Dit is dan weer veel meer belastend voor het milieu, vooral omdat er erg veel gas moet worden verstookt bij het op de juiste temperatuur houden van de kassen. Een fruitteler mag zichzelf biologisch noemen wanneer er wordt gewerkt met een minimale belasting van milieu en natuur.

Gezondheidsrisico’s van niet-biologisch fruit

Consumenten kiezen vaker voor biologisch fruit en voor velen heeft dit als hoofdreden dat het beter is voor de aarde, maar er zijn ook zeker mensen die kiezen voor biologisch fruit uit angst voor de mogelijke gezondheidsrisico’s van het eten van niet-biologisch fruit. Niet-biologisch fruit kan pesticiden bevatten. Het is dan ook niet zonder reden dat er altijd wordt aangeraden om fruit en groenten eerst goed onder de kraan te wassen voordat deze worden gegeten. Dit doet niet iedereen, waardoor het zou kunnen dat de grotere hoeveelheid aan pesticiden in het lichaam terecht komt. Op de lange termijn kan dit veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Hierbij valt te denken aan een verhoogd risico op miskramen, kanker, luchtwegproblemen en psychische aandoeningen, zoals depressies.

Biologisch fruit en biologische groenten zijn wel duurder

Biologische producten zijn over het algemeen wat duurder dan niet-biologische producten en voor fruit en groenten is dit niet anders. Wanneer je in de supermarkt bewust kiest voor biologisch fruit, dan betaal je er gewoonweg wat meer voor. Hier is ook een belangrijke reden voor. Het is namelijk zo dat er bij het teelproces geen pesticiden en kunstmest worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat fruit en groenten minder snel groeien, waardoor de teler per hectare land gewoonweg minder kan verdienen door biologisch te werken. Om toch een goed inkomen over te houden aan de teelt van biologisch fruit en biologische groenten is het dus nodig om de prijzen te verhogen. Toch zorgen de hogere prijzen niet voor een slechtere verkoop. Het aantal telers van het biologische fruit groeit dan ook nog steeds. In 2016 was een groei van maar liefst 10 procent te zien.